Начин на приготвяне
Разбивам яйцето със солта. Стоплям леко водата и прясното мляко. Размивам вътре маята и добавям захарта. Оставям да шупне добре маята. Пресявам брашното и си правя кладенче.
Оставям да ми се размекне маслото. През това време в кладенчето слагам яйчената смес, прясното мляко с водата и маята, накрая и маслото. Смесвам всички съставки.
Върху набрашнен плот замесвам тестото. Покривам го с кърпа за 40 мин. на топло да втаса. През това време си разбивам в една купичка 1 малко яйце с 2 с.л олио, които са ми нужни за намазване на мидичките.
В друга купичка си натрошавам сирене с помощта на вилица. Ползвах на Сердика. След като е втасало тестото, разточвам кора на набрашнен плот. Режа с помощта на ринг кръгове. Моят ринг е от голяма капачка /тъй като нямам такъв диаметър за сладки например/.
Всеки кръг поставям във формата, с която ще правя мидичките. Диаметърът на кръга е по-голям от този на формата за мидички. Слагам сирене. Затварям и притискам. Излишното тесто оставям настрани /после го доомесваме и пак използваме за мидички/.
От дозата излизат 25 големи мидички. Формичката и продуктите са показани на снимка. Нареждаме всички пълнени със сирене мидички в тава, застлана с хартия за печене. Втасват 30 мин.
Вече втасали, ги мажем с помощта на четка със смес от олио и разбито яйце. Ръсим с ръсеница или сусама.
Печем в загрята фурна на 180 градуса. Поднасяме топли с компот или айран например.