Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сирене, сусам и мак

Питка със сирене, сусам и мак

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка със сирене, сусам и мак
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Ето я рецептата, сега вече заедно можем да творим изкуство"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - 1 пакетче от 7 г
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 50 мл
  • брашно - 800 г
  • сирене - 150 г
  • сусам
  • мак
  • масло - 40 г за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сипете част от топлото мляко, меда, маята и малко брашно. Оставете да се активира, след което я сипете при пресятото брашно и яйчената смес.

Замесете гладко средно твърдо тесто, оставете да втаса, след което разделете на 4 части.

Разточете 4 обли кори, подредете една върху друга, като първо ги намажете с масло и поръсите със сирене.

Последната кора оставете, без да я мажете. Разрежете на осем отделни части, с нож за пица разрежете всеки триъгълник по средата, хванете острия връх и промушете отдолу нагоре.

Сложете хартия за печене на тавата и подредете отделните елементи, като ги свиете откъм широката част да се заоблят. По ваш избор можете да ги подреждате, за да получите формата, която желаете, след печене.

Оставете питката да втаса, намажете я с разбит жълтък и малко олио. Печете в загрята фурна за около 35 минути на 170 градуса.

Питката със сирене, сусам и мак е много сполучлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: