Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Задушено пиле»Чахохбили - пиле по грузински

Чахохбили - пиле по грузински

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Чахохбили - пиле по грузински
Снимка: Сия Рибагина
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • пиле - около 1. 2 кг
  • лук - 3 големи глави
  • домати - 3 бр големи
  • сос - 1 с.л. аджика
  • доматено пюре - 1 ч.л
  • черен пипер
  • сол
  • бяло вино - 80 мл сухо
  • чесън - 3скилидки
  • кориандър - 1 връзка пресен
  • хмели сунели - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • масло - 50 г краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете едно пиле със средно тегло около 1. 2 кг. Нарежете го на дребни парчета, като всяко парче трябва да е средно около 50-60 г, махнете гръбнака, отделете го за супа.

Сложете в голям тиган олиото и маслото на котлона да се загреят, сложете месото да се запържи до златисто, като го обръщате от всички страни. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете лука на дребно и го добавете към запърженото пиле. Разбъркайте и оставете за 5 минути до златисто.

Обелете и нарежете доматите на кубчета. Вземете по голяма тенджера и прехвърлете в нея пилето и лука, добавете доматите, доматеното пюре и аджика. Ако нямате аджика може да използвате лютивка - същото е.

Разбъркайте, намалете котлона на средна температура и затворете с капак. Задушавайте ястието около 15 минути, като периодично разбърквате.

Сложете виното и отново разбъркайте. Може да използвате и същото количество пилешки бульон, но с вино става по-вкусно, ако доматите са много водни и пуснат много течност, намалете количеството на виното или бульона наполовина.

Задушавайте още 10 минути. Нарежете чесъна и кориандъра на ситно, в случая аз нямах свеж кориандър и го заместих с магданоз.

Когато ястието се посгъсти сложете чесъна, кориандър и чаена лъжичка хмели сунели. Разбъркайте, изключете котлона и оставете 5 минути на остатъчна топлина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: