Начин на приготвяне
Сухата мая се разтваря в 4-5 с.л. затоплено прясно мляко. Към сместа се прибавя 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно.
Разбърква се да се получи гладка каша. Купата се завива със стреч фолио и кърпа. Оставя се на топло за около 10 - 15 минути.
През това време се разбиват яйцата с останалата захар захарта. Към сместа се прибавя настърганата лимонова кора и ваниловата захар.
След това яйчената смес се изсипва към маята. Разбърква се.
Постепенно се прибавя прясното мляко. Разбърква се.
След това се прибавя по малко от брашното и се бърка непрекъснато.
Когато стане трудно да се бърка на плот или масата, се поръсва с брашно и се изсипва тестото. Доизмесва се.
Готовото козуначено тесто се удря в масата или плота. Аз го направи около 100 пъти.
Свинската мас се разтапя и по малко заедно с олиото се прибавят към тестото. Меси се и при нужда се прибавя още малко брашно.
Готовото тесто се завива отново със стреч фолиото и кърпа. Оставя за около 2.5 - 3 часа на топло да втаса.
След това отново се меси и тестото се удря в плота 100 пъти.
Тестото се завива и се оставя да втаса втори път за около 2 - 2.5 часа.
След като втаса за втори път отново се меси. Тестото се разделя на три топки.
Всяка топка тесто се оформя на фитил.
В тава, застлана с хартия за печене, се слага единият фитил тесто. Той се навива като спирала. Започва се от средата на тавата. Слага се и останалото тесто.
Оформения козунак отново се завива и се оставя на топло да втаса за около 1 - 1.5 часа.
След това се помазва с разбития белтък.
Локумът се нарязва на малки парчета и се слага върху бабиния козунак.
Готовия козунак на моята баба се пече в предварително затоплена фурна на 170 - 180 градуса. Пече се около 60 мин.
Рецептата за домашен козунак е готова, да ви е вкусно!