Начин на приготвяне
Продуктите са на стайна температура. Формата е с падащо дъно, размер 22 см.
1. Смиламе бисквитите в блендер на трохи (аз използвах какаови бисквити, но може да ползвате всякакви), добавяме и разтопеното масло. Хубаво разбъркваме с пръсти и втриваме, за да се разпредели маслото навсякъде. Във форма с ринг оформяме блат, като се стремим да направим лек борд.
Прибираме в хладилника. През това време правим крема.
2. Включваме фурната на 170 градуса, решетката по средата (при мен е на второ ниво от възможни четири).
3. В купа разбиваме крема сиренето със захарта, като внимаваме да не работим с миксера прекалено дълго, за да не навлезе много въздух в сместа. После добавяме брашното, пак разбъркваме. Съответно добавяме подред пюрето, ванилията, солта и канелата (по желание). Най-накрая добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбиваме до пълното му поемане от сместа.
4. Облепяме стените на формата с алуминиево фолио отстрани и отдолу, за да не изтече някъде (винаги се намира цепнатина, откъдето да излезе). Изсипваме сместа, ако се налага, леко заглаждаме.
5. Слагаме във фурната и намаляваме температурата на 150 градуса. Печем в продължение на час - час и 15 минути. Когато изтече това време, спираме фурната и оставаме чийзкейка да престои там 2 часа.
После покриваме със стреч фолио и прибираме в хладилник за през нощта. Чак на следващия ден отделяме ринга от формата, защото в противен случай има опасност кейкът да се напука.
Непосредствено преди сервиране поръсваме със смлени орехи и бисквити, а за да бъде още по-пълна наслада, добавяме и сладко от череши.
Адаптирано от: Martha Stewart
Забележка: В оригиналната рецепта се добавя подправка за тиквен пай.
Много важно при печенето на чийзкейк е да не се отваря фурната, защото рязката промяна в температурата влияе зле на нашия чийзкейк, също така не трябва да се повишават рязко градусите.
Да си призная, моят чийзкейк се напука и знам защо това се случи, в края на печенето превключих режима на фурната на вентилатор и оттам всичко се обърка. Имаше съвсем малка цепнатина, но след като изтекоха двата часа, беше направо кратер... Затова не повтаряйте моята грешка.