Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк с тиква и бисквитен блат

Чийзкейк с тиква и бисквитен блат

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Чийзкейк с тиква и бисквитен блат
Снимка: Анонимен
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Разкошен чийзкейк с тиква - изпитана рецепта стъпка по стъпки и ценни съвети от баш майстора"

Необходими Продукти

  • за основата
  • бисквити - 240 г
  • масло - 1 пакетче (125 г)
  • за крема
  • крема сирене - 700 г
  • пюре от тиква - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 1 бр. есенция
  • канела - по желание на вкус
  • сол - 1/2 ч.л.
  • за гарниране
  • бисквити - смлени
  • орехи - смлени
  • сладко от череши
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са на стайна температура. Формата е с падащо дъно, размер 22 см.

1. Смиламе бисквитите в блендер на трохи (аз използвах какаови бисквити, но може да ползвате всякакви), добавяме и разтопеното масло. Хубаво разбъркваме с пръсти и втриваме, за да се разпредели маслото навсякъде. Във форма с ринг оформяме блат, като се стремим да направим лек борд.

Прибираме в хладилника. През това време правим крема.

2. Включваме фурната на 170 градуса, решетката по средата (при мен е на второ ниво от възможни четири).

3. В купа разбиваме крема сиренето със захарта, като внимаваме да не работим с миксера прекалено дълго, за да не навлезе много въздух в сместа. После добавяме брашното, пак разбъркваме. Съответно добавяме подред пюрето, ванилията, солта и канелата (по желание). Най-накрая добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбиваме до пълното му поемане от сместа.

4. Облепяме стените на формата с алуминиево фолио отстрани и отдолу, за да не изтече някъде (винаги се намира цепнатина, откъдето да излезе). Изсипваме сместа, ако се налага, леко заглаждаме.

5. Слагаме във фурната и намаляваме температурата на 150 градуса. Печем в продължение на час - час и 15 минути. Когато изтече това време, спираме фурната и оставаме чийзкейка да престои там 2 часа.

После покриваме със стреч фолио и прибираме в хладилник за през нощта. Чак на следващия ден отделяме ринга от формата, защото в противен случай има опасност кейкът да се напука.

Непосредствено преди сервиране поръсваме със смлени орехи и бисквити, а за да бъде още по-пълна наслада, добавяме и сладко от череши.

Адаптирано от: Martha Stewart

Забележка: В оригиналната рецепта се добавя подправка за тиквен пай.

Много важно при печенето на чийзкейк е да не се отваря фурната, защото рязката промяна в температурата влияе зле на нашия чийзкейк, също така не трябва да се повишават рязко градусите.

Да си призная, моят чийзкейк се напука и знам защо това се случи, в края на печенето превключих режима на фурната на вентилатор и оттам всичко се обърка. Имаше съвсем малка цепнатина, но след като изтекоха двата часа, беше направо кратер... Затова не повтаряйте моята грешка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: