Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бисквитена торта»Торта с бисквитен блат, шоколад и Мока крем

Торта с бисквитен блат, шоколад и Мока крем

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Торта с бисквитен блат, шоколад и Мока крем3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Трябва да признаем, че тази торта на пръв поглед изглежда сложна за приготвяне, но истината е, че всеки може се справи. Трудното идва после, когато не бива да прекалявате с яденето"

Необходими Продукти

  • Бисквитен блат
  • бисквити - 200 г шоколадови
  • лешници - 100 г печени счукани
  • масло - 100 г меко
  • Крем
  • черен шоколад - 100 г на парчета
  • сметана - 1/4 ч.ч. висок % масленост
  • Мока крем
  • черен шоколад - 200 г на парчета
  • масло - 60 г разтопено
  • жълтъци - 2 бр.
  • кафе - 1 ч.ч студено еспресо
  • желатин - 10 г (1 п .)
  • сметана - 1 ч.ч. висок %
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тортена форма с диаметър - 23-24 см. Този шоколадов сладкиш не се пече.

Блат:

В блендер се смилат на трохи бисквитите и запечените лешници. Маслото се прибавя на кубчета. Разбива се до смесване на продуктите. Сместа се изсипва в тортена форма и с пръсти първо се оформя висок борд, а после се оформя дъното, като се притиска добре. Може да се ползва и обратна лъжица за притискане. Поставя се в хладилник за около 30 мин.

Крем:

На умерена температура на котлона се загрява сметаната, докато започнат отстрани да се появяват мехурчета. Сваля се от огъня и се залива шоколадът. Разбърква се с шпатула, докато се разтопи и до еднородна шоколадова смес. Охлажда се до стайна температура и се излива върху бисквитения блат и се оставя отново в хладилник за да се стегне.

Мока крем:

Първо се поставя пакетчето - 10 г желатин, в 1/3 ч.ч. студена вода, за да набъбне. Това отнема около 10/15 мин.

На слаб котлон се поставя тенджерка с маслото и шоколада и при непрекъснато разбъркване се изчаква да се стопи. След като е стопен шоколадът и все още горещ, се прибавят жълтъците и с тел за разбиване се разбъркват енергично.

Добавя се студеното кафе и 1/3 ч.ч. от сметаната. Докато е все още топла сместа, се добавя и набъбналият желатина при непрекъснато разбъркване до стопяването му. Сместа се охлажда до стайна температура.

Другата част от сметаната с миксер се разбива до сняг и се прибавя към охладения Мока крем с леко разбъркване с тел. В началото се получават бучки, което е нормално, но след разбиването с тел те се стопяват и се получава еднородна смес. След като е готов окончателно, много внимателно и бавно се изсипва върху шоколадовия крем от хладилника.

Сладкишът се държи поне 3 часа в хладилник, докато стегне желатинът.

Декорация: посипване на какао през цедка, топка сметана или шоколадови стружки.

Източник: Вкусно с Йоли

Забележка: По рецепта тортената форма се покрива с хартия, но аз го пропуснах и не е необходимо.

Лешниците първо ги натроших с дървено чукче и после ги запекох на тиган, като енергично се разбъркват, за да не загорят. Разбира се, може и във фурната да се запекат върху хартия.

За бисквити съм ползвала обикновени Petit- Beurre, те нямат масло и за мен са по-подходящи, а и избягат от прекалено шоколадовия вкус, който ще бъде в повече.

Ползвала съм шоколадов кувертюр.

Когато се прави Мока крем, по принцип би трябвало маслото и шоколадът да се приготви на водна баня, така е по правилата, но аз го направих направо на много слаб котлон при непрекъснато разбъркване и внимавах да не загори. За ориентир на топлината на котлона - моят котлон е с девет степени, и аз загрявах между 2/3 степен.

Тортата е много лесна и с богат шоколадов вкус и хрупкав бисквитено-лешников блат.

Тортата с бисквитен блат, шоколад и Мока крем е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Здравей, Весе!
Ако знаеш и колко е хубава... мда. Много шоколад е наистина, но е фина торта. Ще поднеса парче торта и парче нуга сладолед с вишни и портокалови кори и защото тя е малко и с горчив вкус от многото шоколад, сладоледа ще компенсира. Опита я, заслужава си.
19.06.2016 19:41
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Шоколадът ми е слабост! Предложението е страхотно!
19.06.2016 12:04
1