Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана питка с маково семе

Усукана питка с маково семе

Усукана питка с маково семе10 / 10
25/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Лесна усукана питка за трапезата Насладете й се"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 1 пакет (7 г)
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 300 мл
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • маково семе
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко хладка вода. Добавете захарта и малко брашно. Пресейте брашното, добавете маята, киселото мляко и яйцата, като отделите един жълтък за намазване.

Замесете меко тесто и продължете да месите, докато измесите олиото. Оставете тестото да втаса.

Готовото тесто разделете на 3 топки. От всяка топка направете фитил. Усучете фитилите и ги приплетете, като оформите на питка.

Сложете в тава с незалепващо дъно. Оставете питката отново да се надигне. Намажете с жълтък и поръсете с маково семе.

Изпечете питката в умерена фурна до златисто. Проверете готовността с помощта на дървена клечица - ако няма тесто по клечката, питката е изпечена.

Усуканата питка с маково семе е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: