Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка питка без яйца

Сладка питка без яйца

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Сладка питка без яйца2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.
"Питка за чудо и приказ, която се замесва без яйца"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • масло - 250 г . краве
  • захар - 250 г
  • сметана - 2 - 3 с.л. за намазване
  • мая - 10 г за хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 1 ч.ч. хладка вода. Пресейте брашното на два пъти в тава, направете кладенче в средата и сипете разтворената мая. Започнете да бъркате с лъжица, а постепенно замесете тестото с ръце, докато се получи еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.

Набрашнете плот, разстелете тестото с дебелина 1/2 см. По средата сложете размекнатото на стайна температура краве масло, а върху него сложете и захарта. Завийте всички с тестото, като съберете краищата. Оформете топка и я разточете.

Повторете тази процедура още 2-3 пъти. Най-накрая оформете дебела кора и я сложете в намаслена тава. Намажете сладката питка с разбитата сметана и сложете да се пече в предварително загрята силна фурна.

По желание може да поръсите с някакви ядки - аз използвах филирани бадеми. След 10 минути печене, намалете фурната и оставете да се пече за 30 минути. Намалете фурната на около 100 градуса и оставете да се доопече финално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
59
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Задължително поне щипка сол трябва да има в едно тесто каквото и да е то.
03.10.2016 16:20
Sss
Sss
Първоначално на колко градуса трябва да е фурната.
10.01.2016 17:58
Камелия
Камелия
Изглежда превъзходна!Сама ли се нацепи така или си оформила тестото по този начин?
29.11.2013 15:17