Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Апетитна златиста питка

Апетитна златиста питка

Апетитна златиста питка
Снимка: Веселина Константинова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Така се е запекла, че ни иде да я разкъсаме лакомо..."

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 300 мл
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко хладка вода. Прибавете захарта.

Пресейте брашното и направете кладенче. Чукнете яйцата/отделете един жълтък за намазване/. Добавете маята, киселото мляко и солта.

Замесете меко тесто, като добавяте постепенно и от олиото. Готовото тесто оставете да втаса.

Ако искате да декорирате питката, направете тесто от брашно, сол и вода/не е необходимо голямо количество/.

Оформете питката по желания от вас начин. Намажете отгоре с разбит жълтък. Декорирайте със соленото тесто/цвета/. Сложете питката в намазнена тава.

Печете в умерена фурна, като постепенно увеличавате градусите до златисто.

Готовата питка намажете с масло.

Апетитната златиста питка е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна
Марияна
Прекрасно изглеждаща питка.Има и много хубав загар. Отново е добро предложение.Поздравления!
26.06.2016 17:37