Златиста месеница

Златиста месеница
Снимка: Илияна Димова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"И печете до златисто... точно така, за златиста месеница става дума"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1/2 к.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1/2 к.л.
  • мая - 1 ч.л. суха
  • оцет - няколко капки
  • олио - 3 с.л.
  • ЗА ПЛЪНКА
  • яйца - 2 бр.
  • сирене
  • мас - 50 г
  • масло - 30 г
  • маргарин - 20 г или масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме киселото мляко (1/2 ч.ч.) и леко затоплена вода (1 ч.ч.) и разбъкваме добре. Прибавяме сол (1 к.л.), захар (1/2 к.л.), мая суха (1 ч.л.), олио (3 с.л.) и няколко капки оцет.

Като смесим добре всички съставки, прибавяме брашно, колкото е необходимо (приблизително 500 г) и замесваме меко, нелепнещо и еластично тесто. Завиваме тестото с кърпа или фолио и оставяме да втаса добре (в стаята трябва да е топло, за да втаса тестото).

От готовото тесто правим 4 топки. Разточваме едната на правоъгълна кора с точилка, като ръсим брашно или разтегляме с намазани с мазнина ръце. Намазваме кората с разбити яйца, поръсваме със сирене и с разтопени и смесени мас, масло и маргарин. Върху тази кора слагаме отново друга правоъгълна кора от тестото.

Ръсим сирене, намазваме с яйце и мазнина и така с всички кори. Когато направим всички кори, навиваме заедно на руло и нарязваме на охлювчета. Подреждаме в тавичка, върху хартия за печене, намазана с мазнина.

Отгоре намазваме месеницата с яйца и мазнина и печем в нагрята на 170-180 градуса фурна до златисто. Когато е готова, изваждаме от фурната и отново, докато още е гореща, намазваме с масло

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ДОРА ХОЛЯНОВА
ДОРА ХОЛЯНОВА
Разкошна!
21.01.2019 18:31