Начин на приготвяне
Тази лазаня е моя импровизация, когато не разполагате с много време за приготвяне на различни сосове и плънки е една добра алтернатива. Първо направете сос Бешамел, като в тенджерка на котлона сложите маслото, изчакайте да се разтопи и добавете брашното като бъркате непрекъснато.
Оставете за минута-две да се изпържи леко брашното и сипете млякото. Бъркайте енергично до сгъстяване на соса и подправете със сол и пипер.Махнете от котлона. Нарежете пушения свински врат на тънки парчета, топеното сирене на колелца, а пушената гауда на средно тънки ленти.
Вземете си подходяща правоъгълна тавичка, на дъното ѝ сложете малко от сос Бешамел, разпределете и върху него поставете корите една до друга.При мен на ред се събраха по три кори и половина. Върху корите поставете парчета пушен врат, отгоре наредете колелца от топеното сирене, поръсете с част от доматено-гъбения сос и покрийте с обилен пласт Бешамел.
Направете втори ред на лазанята като сложите пак кори, върху тях от пушения врат и завършете с лентички пушена гауда. Сложете отново от соса на Дерони и обилно Бешамел. Направете по същия начин трети и четвърти ред като редувате кори, врат, топено сирене, сосове и кори, врат, гауда сосове.
Последният ред трябва да завършва със сос. Всички редове на лазанята трябва да са напоени с много сос, така че при изпичането и корите да омекнат, и лазанята да стане сочна, а не суха. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и сложете във загрята фурна на 180 градуса за 45 минути.
Рендосайте кашкавала, извадете тавата, махнете фолиото и поръсете лазанята обилно с кашкавал. Сложете отново във фурната за 10 мин до разтопяване и златист цвят. Преди поднасяне изчакайте малко да изстине и тогава разрежете.
Бележка: В случая използвах спаначени кори за лазаня, вие може да ползвате и обикновени. Сосът на Дерони е доматен с гъби с много добър вкус и спестява време, ако желаете може сами да си го приготвите.