Начин на приготвяне
Първо си сваряваме картофите в подсолена вода, като предварително сме ги обелили. Когато са готови, ги оставяме на страна, за да изстинат.
През това време варим ориза, който внимателно сме почистили и сме измили неколкократно, за да отстраним излишното нишесте от него. Слагаме го във вече завряла вода със сол, като съотношението ни е 3 вода на 1 ориз.
Варим го 7 минути на по-силен огън, след което намаляваме огъня и го оставяме за още 2-3 минути на котлона. Оставяме тенджерата, в която го варим, още 10-тина минути, след като я свалим от котлона с капак, за да се усвои водата.
В случай, че има още вода в тенджерата, просто ще я изсипем. Ориза оставяме също да поизстине. През това време се заемаме с другите продукти. Настъргваме картофите на едро ренде и ги слагаме в купа.
След това правим същото с кашкавала. Когато оризът е охладен, добавяме и него и смесваме съставките. Накрая прибавяме 1 разбито яйце и подправките. Отново омесваме добре и си правим кюфтенца, с големина по наш избор.
Нареждаме ги в чиния или тарелка и ги слагаме в хладилник за 15 минути, за да работим с тях по - лесно. През това време си приготвяме в чиния галетата, в която ще ги овалваме и разбиваме другото яйце в купа.
Слагаме олиото на котлона, за да се сгорещи. Взимаме едно по едно кюфтета и ги потапяме последователно в яйцето, галетата и пак в яйцето, след това ги слагаме в силно сгорещеното олиото.
Когато запълним тигана, в който пържим, прибираме кюфтета, които следва да направим, отново в хладилника, за да не омекват, защото има шанс да се разпаднат при пърженето.
Пържим и от двете страни до златисто или както ги обичаме. Когато ги вадим от тигана, ги нареждаме на домакинска хартия, за да отнемем излишната мазнина. Сервираме ги със свежа салата.