Грис халва със сладолед

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1257
17
6
30/06/2016
"И след цялото хапване, ако не сте си оставили място за този свеж десерт Грис халва със сладолед, да знаете, че много сте сгрешили, мнооого "
Приготвяне40 мин.
Готвене25 мин.
Общо65 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 479
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • грис - 525 г пшеничен
  • бадеми - 20 г филирани
  • шамфъстък - 20 г смлян
  • масло - 250 г
  • вода - 500 мл
  • захар - 500 г
  • сладолед - 400 г ванилов
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме водата със захарта, докато се разствори и сиропът се сгъсти.

Стопяваме маслото в съд върху котлона и в него изсипваме гриса и шам фъстъка.

Изсипваме сиропа върху гриса, затваряме съда с капак и го слагаме на силен огън да се вари за 2-3 минути, после намаляваме силата на котлона наполовина и варим за още 5 минути.

След като минат тези минути, намаляваме отново котлона и на тих огън оставяме гриса за още 6-7 минути.

Отстраняваме от котлона съда и го покриваме с кърпа. Оставяме за 15 минути.

Разпределяме гриса в купички, като в средата на всяка купа оставяме празно място за 1 топка сладолед.

Разпределяме ваниловия сладолед и го притискаме с помощта на лъжица много добре, за да няма празно място. Оформяме топче от грис с пълнеж от сладолед.

Обръщаме купичката и върху нея слагаме по няколко филирани бадеми.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Добринка Петкова
Благодаря за отговора!Така си помислих,че е някакъв крокан- ще го пробвам десерта и ако стане сполучлив,ще споделя!
0
0
Добринка Петкова
Интересно предложение! Освен с филирани бадеми,с какво друго е поръсен десерта?
0
0
Севда Андреева
Въпрос на вкус, но може да се използва фъстъчен крокан, натрошени бисквити, сушени плодове и др.!
1
0