Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците, добавете захарта и ванилията, брашното и част от студеното мляко, разбъркайте до гладка смес. На бавен огън поставете тенджера с останалото мляко, налейте яйчената смес и варите до сгъстяване на крема при непрекъснато бъркане.
Свалете готовия крем от огъня и поставете маслото в него, бъркайте, докато се усвои от крема и оставете да се поохлади. Намажете една от корите с разтопеното масло, положете втора, отново мажете с масло и полагате трета.
Мажете с масло, разстилате малко от крема и навивате на руло. Така процедирате с всичките 15 кори.
Подредете рулата в предварително намазана с малко масло правоъгълна тава. Нарежете рулата на малки парчета и мажете с останалото масло.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто.
Сварете сиропа, като в тенджера налеете водата и сипвате захарта, лимоновия сок и маслото, след като заври премахнете от огъня.
Залейте горещата баклава със сиропа и отгоре поръсвате смлените орехи.
Получавате невероятно вкусно изкушение. Сервира се студена.