Шоколадова Нуга на хапки

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
08/07/2016
Приготвяне20 мин.
Готвене10 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо715
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Филираният бадем се запича върху хартия на 180 градуса за около 10 мин.

В тенджера се слага водата , захарта и медът. Разбърква се и се оставя да заври до 140 градуса. Дърпа се от огъня.

Бързо се разбират белтъците с 1/2 с.л захар до сняг. Добавя се горещият сироп на тънка струйка и продължава разбиването с миксер на максимална скорост до твърда, лъскава и тежка смес. Добавят се печените и изстинали бадеми и се разбърква внимателно до еднородност на сместа.

Намаслява се тортена форма с подвижно дъно с диаметър около 24 см и се поставя хартия за печене, изрязана по диаметъра на формата. Нека отстрани да има "ушички", за да може по-лесно да се извади, след като е стегнала нугата.

Сместа се изсипва във формата и се заглажда с помощта на друга хартия за печене, защото е силно лепкава по ръцете. Може и да се заглади с много леко навлажнени длани или с навлажнена обратна лъжица. Оставя се за 1 нощ в хладилник.

Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня в отделни съдове. Оставят се да се темперират на стайна температура.

Изважда се нугата, отстранява се хартията и с остър нож се нарязва на произволни парчета, триъгълници или трапец.

Постила се хартия за печене в плоска тава с ръбчета отстрани, за да може по лесно да се хваща и вади нугата. С лъжица се поръсва първо от белия шоколад, а върху него - от черния с кръгови движения. Върху тях се поставят парчетата нарязана нуга, подредени на случаен принцип, поръсва се с необелените цели бадеми и отново с лъжица се поръсват с въртеливо движение от белия и черния шоколад.

Поставят се и другите парчета и отново се поръсват с кръгово движение двата вида шоколад. Оставя се за около 30 минути в хладилник, за да стегне шоколадът.

След като вече е стегнал, нугата се подрежда в подходящо плато.

Източник: 24 Kitchen Рудолф ван Веен

Забележка: Дадената рецепта е с големи количества, затова аз ги разделих на две. Ползвала съм електр. кантар, но съвсем спокойно грамажите може да се закръглят.

За приготвянето на сиропа е важно да се ползва кухненски термометър, за да може да се измери точната температура на кипене на сиропа - 140 градуса. Ако няма такъв, би трябвало да ври сместа около 7 минути на средна температура на котлона. За справка: от 9 степен на котлона съм я приготвяла на 6 степен.

Филирания бадем го запекох на котлон в голям и плосък тиган до приятен и малко по-силен загар, като постоянно го разбърква с дървена лъжица.

Ползвала съм италиански шоколадов бял/черен кувертюр без глутен на Zaini.

Работи се бързо, защото нугата е мека и лесно се разтопява в ръцете от топлината им.

Задължително се държи в хладилник, след като е окончателно готова.

Изключително вкусна, много мека с богат вкус на белен и запечен бадем и хрупкав шоколад.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар