Начин на приготвяне
Намазват се обилно с помощта на четка по три от корите с разтопено масло, като се слагат една върху друга. Най-горната кора се поръсва равномерно със счуканите орехи и се навива от към късата страна на стегнато руло.
Рулото се нарязва с остър нож на охлювчета с големината на хапки ( 4 см). Охлювчетата се нареждат плътно едно до друго с разрязаната част на горе в покрита с хартия за печене тава с подходящ размер. Ръбчето на тавата трябва да е поне с 1 см по-високо от охлювчетата, за да може да се налее сиропа по-късно.
Така се процедира и с останалите кори и накрая охлювчетата се поливат с останалото разтопено масло.
Баклавата се пече на слаба фурна (150 градуса) с включен вентилатор за 1 час. Целта е да се изсуши и изпече равномерно, за да запази целостта си след сиропирането.
След като се извади баклавата на охлювчета от фурната се оставя да се охлади напълно.
В подходящ съд на среден огън се сварява захарен сироп (за около 15 минути). За целта се смесват водата, захарта, сока и корите от 1 лимон. Сиропът се оставя да се охлади до около 37-40 градуса и се добавя ванилията. Разбърква се, отстраняват се корите от лимона и с топлия сироп се залива охладената баклава.
Покрива се с кърпа или фолио за свежо съхранение и новогодишната баклава на хапки се оставя да се сиропира за поне за 24 часа преди поднасяне.
Получава се вълшебен сиропиран сладкиш и голямо изкушение за любителите на турските десерти. Да ви е сладко!