Начин на приготвяне
За тортата са ни нужни 3 блата.
Приготвяме първият блат, като в купа разбиваме добре яйцата и захарта с миксер.
Прибавяме олиото, прясното мляко, брашното, амонячната сода, ванилията и портокаловите корички.
Разбиваме хубаво сместа и я изсипваме в тавичка, на която предварително сме намазали дъното с олио и сме го покрили с хартия за печене. Печем на 180 градуса за около 15 минути.
По същия начин приготвяме още два блата, като в последния добавяме 1 с.л. какао.
Приготвяме крема, като в купа изсипваме течния шоколад и течната сметана. Пускаме миксера и разбиваме на бавни обороти до получаване на пухкав шоколадов крем.
В поднос поставяме първия от белите блатове. Сиропираме го със 7-8 с.л. сок от компот. Нанасяме 1/3 част от шоколадовия крем и поръсваме със стафиди. Отгоре поставяме какаовия блат, като и него сиропираме по същия начин като първия. Намазваме го с крем и поръсваме с 2-3 с.л. едро смлени орехи.
Поставяме третия блат и го сиропираме и него като предишните.
Нанасяме остатъка от крема, като заглаждаме добре отгоре и отстрани тортата.
Оставяме тортата на хладно място да престои най-малко 5-6 часа преди консумация.
Коментари