Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лесен кекс с глазура

Лесен кекс с глазура

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Лесен кекс с глазура4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Когато талантливите кулинарки готвят, всички стоим в трепетно очакване на следващото неустоимо предложение. И те не пропускат да ни изненадат приятно"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • есенция - 4 капки лимонова
  • бял шоколад - 1 бр.
  • орехи - 4 с.л. смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер разбиваме в дълбока купа яйцата и захарта, докато удвоят обема си, след това прибавяме млякото, олиото и лимоновата есенция, хубаво разбиваме до еднородна смес.

От получената смес отделяме 1 ч.ч. ( за глазурата), а към останалата смес прибавяме брашното и бакпулвера, разбъркваме и изсипваме готовата кексова смес в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка ( 20 см диаметър) и печем кекса в загрята умерена фурна (150-180 градуса) до готовност (30-40 мин. в зависимост от фурната).

Докато се пече кексът, си приготвяме глазурата. В тиган или тенджерка сипваме отделената смес, натрошаваме в нея и шоколада и слагаме на не много силен котлон.

Разбъркваме непрекъснато, за да се разтопи шоколадът и да се получи гладък крем, щом кремът се сгъсти леко, го махаме от огъня (сгъстяването отнема само 5-10, след като заври сместа).

Получения крем/ глазура оставяме да изстине напълно. След като се изпече кексът, го изваждаме от фурната и го оставяме и той да изстине напълно.

След като кексът и глазурата са изстинали, нарязваме кекса на парчета (по наше желание), разбъркваме хубаво глазурата и я изсипваме върху кекса. С голям нож или шпатула оформяме/разстиламе глазурата, след което поръсваме със смлените орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирена
Ирена
Айдеее, край на диетата!
12.07.2016 08:54
1
Покажи всички подкоментари