Начин на приготвяне
С миксер разбиваме в дълбока купа яйцата и захарта, докато удвоят обема си, след това прибавяме млякото, олиото и лимоновата есенция, хубаво разбиваме до еднородна смес.
От получената смес отделяме 1 ч.ч. ( за глазурата), а към останалата смес прибавяме брашното и бакпулвера, разбъркваме и изсипваме готовата кексова смес в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка ( 20 см диаметър) и печем кекса в загрята умерена фурна (150-180 градуса) до готовност (30-40 мин. в зависимост от фурната).
Докато се пече кексът, си приготвяме глазурата. В тиган или тенджерка сипваме отделената смес, натрошаваме в нея и шоколада и слагаме на не много силен котлон.
Разбъркваме непрекъснато, за да се разтопи шоколадът и да се получи гладък крем, щом кремът се сгъсти леко, го махаме от огъня (сгъстяването отнема само 5-10, след като заври сместа).
Получения крем/ глазура оставяме да изстине напълно. След като се изпече кексът, го изваждаме от фурната и го оставяме и той да изстине напълно.
След като кексът и глазурата са изстинали, нарязваме кекса на парчета (по наше желание), разбъркваме хубаво глазурата и я изсипваме върху кекса. С голям нож или шпатула оформяме/разстиламе глазурата, след което поръсваме със смлените орехи.
Коментари