Начин на приготвяне
Брашното, солта и захарта се смесват, разбъркват се добре и към тях се добавя мекото масло. Разбърква се с шпатула добре и постепенно започва да се добавя бира, докато се получи меко нелепнещо тесто. След това тестото се измесва и се прави на топка, увива се с фолио и се оставя в хладилника да отпочине поне 30 минути.
Шунката се нарязва на ситно и се запържва в малко олио за 10-тина минути. След това към нея се добавя обеленият и нарязан домат, когато омекне се добавя доматеното пюре, разбърква се и се поръсва щипка захар, за да не стане много кисело.
Задушават се заедно още няколко минути и накрая се добавят черният пипер и ригана, разбъркат се и плънката се оставя да изстине до стайна температура. Тогава към нея се добавят моцарелата, накъсана на ситно, и настърганите кашкавал и топено сирене и се разбъркват.
Има два начина за оформяне на емпанадасите:
При първият тестото се разточва на кора с дебелина 4-5 мм и се нарязва на квадрати, а при другия се разделя на 12- 14 топки, те се разточват в кръг. В центъра на всяко парче тесто се поставя от плънката, прихлупва се на две и краищата се притискат с дръжката на вилица, за да се оформи бордюр.
Нареждат се върху хартия за печене, намазват се с жълтък, разбит с прясно мляко, и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор или 200 без вентилатор за около 30 минути до зачервяване.