Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лападник със сирене и шунка

Лападник със сирене и шунка

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5817971
Лападник със сирене и шунка
Снимка: Анонимен
1 / 7
05/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"По-вкусен от баница с лапад може да бъде само нашият неустоим лападник"

Необходими Продукти

  • лапад - 1 кг непочистен
  • кори за баница - 9 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 2 стръка
  • козе сирене - 300 г
  • шунка - 150 - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако сиренето, което ще използвате е твърдо и много солено - накиснете го един час в студена вода, като я смените поне 2-3 пъти, така ще отнемете солта и сиренето ще омекне. Почистете лапада от жилките и хубаво го измийте, нарежете го на дребно.

Сторете същото и със зеления лук, магданоза и джоджена, като им махнете дръжките. Нарежете шунката на малки кубчета (използвах слайс шунка), а яйцата разбийте, като си отделите 2-3 с.л. за намазване.

Във висока и широка тенджера сложете олиото и задушете лука и подправките за около минута, после добавете лапада и разбърквайте до пълното му омекване - 5-6 минути, изчакайте водата, която се е образувала, да се изпари и тогава снемете от котлона.

След като лападът поизстине, добавете натрошеното сирене, шунката и яйцата (важно е да не е горещ, за да не се пресекат яйцата).

Включете фурната на 180 градуса с вентилатор (или 200 на долен и горен реотан). Намаслете тавичка, сложете първата кора, като оставите краищата да стърчат навън, намажете я с олио и сложете следваща кора - повторете процедурата общо с три кори. Разпределяме половината плънка и правим същата процедура с още две кори и олио, но този път ги сгъваме навътре, за да се получи нещо като борд по края.

Разстиламе остатъка от сместа и редим още 4 кори и олио, като последната кора и борда, който сме получили, мажем с остатъка от яйцето. Печем за около 30- 40 минути до приятен загар. Може да се сервира, както топло, така и студено.

Информация: Сиренето, което използвам е домашно приготвено, за да издържа дълго време, то бива много солено, (говорим за старо узряло сирене), затова го оставям да престои едно денонощие в 1-2 литра вода. На следващия ден е меко и нежно като крема сирене, но солено. Няма проблем, ако не разполагате с такова сирене да го замените с подходящ за вас вариант - стига да не е много твърдо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: