Начин на приготвяне
Първо си сваряваме захарния сироп, като към 1.5 л.вода добавим 1 кг захар и 2 пакетчета ванилия. След като сиропът заври, го оставяме на слаб огън да поври още 5-10 минути. След като е готов, го оставяме настрани да изстине.
В купа си смесваме 200 г захар канелата, настъргана кора от лимон и орехите. В друга купа смесваме локума и пудрата захар.
Разстиламе си корите, като в единия край слагаме плътно плънката от канелената смес и тук там поръсваме локум, всичко това в една линия, навиваме по 1 лист и слагаме в предварително намазнена тавичка.
След като сте наредили и напълнили тавичката, режем ги на пурички и там, където е срязаното, поливаме с предварително нагорещено олио и ги слагаме във фурна на 220 градуса да се запекат.
Когато вече са готови, вадим от фурната и все още горещи ги заливаме със сиропа, който трябва да е студен - винаги единият продукт трябва да е топъл, а другият - студен, защото, ако двете са с еднаква температура, ще станат клисави.
Баклавата с локум и лимон престоява едно денонощие, след което е готова за консумация.
Коментари