Начин на приготвяне
Най-напред приготвяме захарен сироп по стандартния начин. Ароматизирайте го по желание - лимонова или портокалова кора. Аз лично предпочетох ванилия. Оставяме сиропа да изстива.
В купа разбиваме яйцата и захарта. Добавяме киселото мляко и содата. Разбъркваме. Поръсваме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме добре.
Намазваме дъното на правоъгълна тава (плаке), в която ще печем баклавата, с олио.
Взимам една кора, слагам равномерно плънка и локум на фитили откъм късата страна, поръсвам със смлени орехи и завивам на руло.
Нареждам рулата в тавата едно до друго. Разтопявам маслото и поливам отгоре.
Печем в предварително загрята фурна на умерено силна температура до порозовяване. Изваждаме тавата от фурната и оставяме за 10-15 мин. да поизстине леко. Поливаме със изстиналия сироп.
Готова е за консумация поне след 5-6 часа, но най- добре е да отлежи около 24 часа. Нарязваме на парчета и сервираме охладена.