Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Новогодишна баклава с орехи и локум

Новогодишна баклава с орехи и локум

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Новогодишна баклава с орехи и локум
Снимка: Яница Николова
1 / 3
03/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Знаете ли колко е вкусна баклавата с орехи и локум и ние не знаехме, но ни светнаха по въпроса"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет или баклава
  • Плънка
  • локум - 250 г
  • орехи - 250 г смлени
  • захар - 1 с.л.
  • Сироп
  • вода - 500 мл
  • захар - 500 г
  • лимони - 1 резен
  • Още
  • олио - 125 мл
  • масло - 125 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сиропа водата и захарта се варят около 10 минути, после се прибавя резена лимон. Оставя се да се охлади.

За плънката локумът се нарязва на малки парчета, а орехите се смесват със захарта.

Маслото се разтопява и смесва с олиото. После се взимат два листа от корите, които се прегъват на две, намазват се с помощта на силиконова четка с мазнината.

Поръсва се с орехи, а в единия край се слага от локума. След това се навива на руло, нарежда се в намазнена тава. Така се прави и с останалите кори, нареждат се плътно в тавата, намазват се с мазнина.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 25 минути или до златист цвят.

След това баклавата се залива с изстиналия сироп и се оставя за 1 нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: