Начин на приготвяне
Разбиваме добре яйцата и захарта. Към тях добавяме бакпулвера, гриса и брашното.
В намаслена тавичка започваме да подреждаме баклавата, като половината кори слагаме на дъното и всяка кора мажем с разтопено масло.
Върху последната кора слагаме половината от счуканите орехи, а след това изсипваме сместа, която приготвихме от яйцата, захарта, гриса и брашното.
Върху сместа разпределяме равномерно локум, който сме нарязали на парчета, големи около 1 см. Слагаме и останалите орехи.
Върху всичко това подреждаме една по една останалите кори, като ги мажем с масло, а върху най-горната поливаме с останалото разтопено масло.
Печем в предварително загрята фурна.
След като баклавата се изпече я оставяме да изстине и приготвяме захарния сироп.
След като изстине баклавата я нарязваме на парчета и поливаме с горещия сироп. Завиваме тавата с хавлия и оставяме така поне час преди да консумираме.
Коментари