Начин на приготвяне
Разбийте белтъците на сняг. Добавете захарта и продължете да разбивате.
Смесете брашното, лешниците и бакпулвера.
Изсипете сместа във форма за печене, покрита с хартия. Печете блата на 180 градуса фурна, за 10-15 минути (не се препича, да си остане бял).
Извадете го, оставете да се охлади и го поръсете с прясно мляко.
Пригответе парфето по следния начин: Смесете жълтъците със захарта и малко мляко, а останалото мляко сложете на котлона да заври.
Изсипете постепенно жълтъците, към врящото мляко и бъркайте енергично около 2-5 минути на слаб огън.
Свалете от огъня и прибавете натрошения шоколад и желатина (приготвен според указанието.
Разбъркайте добре и оставете да се охлади.
През това време разбийте сметаната. Изсипете я при охладения крем и добавете едро смлените лешници.
Разбъркайте много добре, и изсипете върху блата, който е поставен в ринг.
Загладете хубаво и оставете да стегне в хладилника за няколко часа (най-добре за една нощ). Извадете тортата от хладилника, махнете ринга и украсете по желание.
Тортата-парфе с бял шоколад и лешници е готова.