Начин на приготвяне
Разбивам си яйцето в купа с щипка сол и щипка захар. Добавям олиото. Разбивам много добре. Пресявам си брашното в отделна купа. Добавяме киселото мляко, в което сме си сложили половин чаена лъжица сода. Объркваме много добре. Върху набрашнен плот си замесвам тестото.
Тестото си го покриваме с кърпа за 20 минути. През това време в отделна купичка си намачквам с вилица сиренето, а кашкавала го настъргвам на ренде. Разбърквам си плънката, за да може, като я нанасям да се усеща във всяка една от малките питки и от двата вкуса.
Върху набрашнен плот си разточвам първо единия, после и другият лист. Върху първия лист, който е разположен върху набрашнен плот, за да не ни лепне, си разпределям на 15 места от сместа за плънката с помощта на лъжичка равномерно. После отгоре слагам вторият лист. Не го притискам, а само го слагам. При нужда притеглям само външните страни на листите.
Режа по границата, като отделям накрая 15 бр. малки питки във форма - квадрати с плънката. Усеща се къде по права линия да режем, защото се виждат едни височинки от плънката.
Външната граница я режа много внимателно, за да не се изхвърли от тестото. Сгорещявам олиото и пържа малките питки с плънка. Нареждам ги върху кухненска хартия за да се отцеди мазнината въпреки, че не стават много мазни но за всеки случай. Хапваме с айран, кафе. Да ви е сладко!
Коментари