Начин на приготвяне
В леко топличкото мляко се разтварят захарта и маята.
В кладенче в пресятото брашно се добавят солта, 2-3 с.л. олио, белтъкът. Добавя се шупналата мая на порции и се замесва. Маята се добавя по малко, защото тестото трябва да се получи меко, а така се увеличава времето за месене.
Вече замесеното тесто се намазва с мазнина и се оставя да втаса до удвояване на обема, като се покрива с кърпа или прозрачно фолио.
Оформят се топчета с размера на орех от добре втасалото тесто и се подреждат в предварително намазнена тава. Подреждат се на 1 ред, като не ги притискате плътно, а оставяте малко място помежду им.
Вторият ред топки се слагат в между долните - в разстоянията. Оформя се така, докато тестото свърши.
Питката се оставя да почине за 20 мин и се намазва с разбит жълтък с малко олио и прясно мляко. Ръси се подправката.
Изпечете питата в загряна на 170 градуса фурна до златисто.
Готовата пита може да намажете по желание с чисто масло.
Коментари