Начин на приготвяне
Яйцата, маслото си ги оставяме на стайна температура. Яйцата, които използвах, са големи, домашни са и затова и кексът освен от маслото, банана придоби още по жълтичък цвят. Маслото трябва да ни е достатъчни размекнато. Маслото, което ползвах, е немско – ½ от 250 г.
Маслото и заедно с пудрата захар го разбиваме с миксер в дълбока купа продължително. В отделна купа разбиваме яйцата с миксер също много добре. Прибавяме яйцата към маслото и пудрата захар. Прибавяме към сместа и киселото мляко. Пак разбиваме.
Пресяваме брашното. Смесваме брашното с бакпулвера, разбъркваме, да се премеси добре. И го добавяме постепенно към купата с продуктите, които вече разбихме. Объркваме добре всичко лъжица.
Режем на дребно с нож 50 г млечен шоколад. Шоколада, който използвам в случая, е български Фин млечен /със светло синя опаковка/. Банана го режа на малки парченца.
Мажем си формата за кекс с дупка с олио и посипваме с брашно. Аз лично я намазах с маргарин и се получи добре. Изсипваме сместа. Печем в загрята фурна на 180 градуса. След 6.7 мин го вадим от формата.
Вече готов кекса го обръщаме и слагаме в подходящ съд. Поръсваме го с пудра захар с помощта на цедка. Като изстине леко, го режем на парчета. Хапваме с кафе или сок. Да ви е сладко!
Кексът е с приятен вкус на банан, масло, шоколад. Усещат се парченцата банан и шоколад при хапване. Дозата е подходяща за не много голяма форма.Тази, която използвам в случая, е висока и с неголям диаметър в двете си части.