Начин на приготвяне
Почистете ориза и го сложете в цедка, измийте го под течаща студена вода, докато струята стичаща се под него стане прозрачна. Сложете го в тенджера с четири чаши бульон и зехтина. Поставете на котлона и оставете да ври под капак на силна температура 9 мин. без да го отваряте и бъркате.
Намалете котлона на умерена температура и варете още 2 мин., накрая изключете котлона и оставете на остатъчна температура още 2 мин. Махнете тенджерата от котлона и оставете настрана за 20 мин. без да отваряте капака, така оризът ще се досготви от парата.
Намажете тортена или кексова форма с малко зехтин. Разделете ориза на половина, едната оставете бяла и сложете на дъното на формата. Върху ориза сложете резени сирене и домати.
Другата половина от ориза подправете с куркума и черен пипер и сложете във формата като покривате доматите и сиренето. Притиснете ориза добре с ръце, така че да се спои добре. Оставете в хладилник да стегне за няколко часа, след което извадете и обърнете ориза в чиния.
Така приготвеният ориз може да хапвате като основно или гарнитура. По този начин може да го приготвите и в рингове и да го поднесете индивидуално.