Начин на приготвяне
Почистваме ориза, ако е необходимо. Измиваме с няколко води, заливаме със студена вода и оставяме за 30 минути. Белим и настъргваме ситно лука.
Чушката почистваме от семената и нарязваме на парченца. Моркова белим и режем на кръгчета В олио (3 с.л.) слагаме настъргания лук, чушката и моркова.
Наливаме вода (2 к.ч.) и задушаваме. Като останат на мазнина добавяме черен пипер, риган и сол на вкус. Прибавяме отцеденият от водата ориз. Разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (2 и 1/2 ч.ч.)
Прибавяме краве масло (1 с.л.) и варим да готовност. Когато ориза и зеленчуците омекнат и поемат течността слагаме настъргания кашкавала, разбъркваме и дръпваме от котлона. Поднасяме гарнитурата към месни ястия, украсена с пресен магданоз.