Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Ароматно сладко с череши и ром

Ароматно сладко с череши и ром

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Ароматно сладко с череши и ром
Снимка: Сия Рибагина
4 / 5
16/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
7
"Само едно бурканче от това домашно сладко с череши и ром е достатъчно, за да изпълни къщата ви с аромат на лято, изпълнено с приятни мигове!"

Необходими Продукти

  • череши - 1.5 кг
  • захар - 1 г
  • лимонена иселина - 1 к.л.
  • ром - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете черешите от дръжките и костилките. Използвайте само цели здрави плодове без наранявания и гнили участъци по тях. Съотношението на плод и захар в рецептата е 1:1 , но предвид че плодовете трябва да се почистват, количеството на черешите съм посочила малко повече, чист плод трябва да е с количество 1 кг, затова ползвайте кухненска везна.

Черешите лесно може да почистите с уред за череши, ако нямате ползвайте безопасна игла или сламка. Почистените череши сложете в дълбока купа или тенджера, слагайте плодовете на пластове като всеки пласт покривате със захар, най-отгоре добавете останалата. Оставете купата в хладилник за едно денонощие. На сутринта черешите ще са си пуснали водата.

Сложете тенджерата на котлона и варете черешите като междувременно периодично разбърквайте. Бъркайте внимателно, така че плодовете да не се скашкат и по възможност поне половината част да останат цели. По време на варенето ще се получи бяла пяна, обирайте я с лъжица и я махайте. Гответе сладкото до сгъстяване и готовност.

Малко преди края на варенето добавете малко ром за аромат, може да използвате и друг алкохол по избор. Проверете върху керамична равна чиния, като сипете малко от сладкото, ако е готово то не трябва да се стича.Сложете лъжичка лимонена киселина и разбъркайте. Махнете от котлона.

Пригответе си сухи и чисти бурканчета. Разсипете сладкото в бурканчетата и затворете добре с капачките. Обърнете всяко с капачката надолу и оставете така за едно денонощие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: