Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
За да получите хубави мекички мъфини, трябва да забравите за миксера. Сместа се бърка на ръка с дървена шпатула или бъркалка.
Чаената чаша е с вместимост 200мл.
Сложете в купа яйцата, ванилията и захарта. Разбъркайте сместа енергично до кремообразна консистенция на яйцата. Сложете млякото, разбъркайте и добавете олиото.
Пресейте брашното и бакпулвера и го сложете наведнъж в сместа. Разбъркайте много бързо, така че брашното да се усвои и да няма бучки.
Важно за мъфините е сместа да се приготви възможно най-бързо, не бъркайте с миксер! Така тестото ще остане въздушно и пухкаво.
Трябва да ви се получи гъста смес, по гъста от тази за кекс.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Вземете форма за мъфини, сложете хартийки в нея и разпределете сместа в тях като ги пълните на половина. Не ги пълнете до край, защото при печене ще се надуят и ще излязат от формата.
От тази смес се получават около 15 бр. мъфини, моята форма е за 12 бр., останалото тесто разпределих в огнеупорни купички за крем и изпекох и тях.
Измийте и почистете плодовете, аз използвах сини сливи. Нарежете ги на дребни парченца и поставете във всяко гнездо върху тестото. Не ги натискайте, само ги пуснете отгоре, иначе плодовете ще потънат в сместа.
Сложете тавичката с мъфините в загрятата фурна за 20 минути.
Проверете с клечка, но за това време трябва да са изпечени и ще са с пухкава и мека структура.
Извадете тавичката и оставете мъфините във формата около 15 мин да се охладят.
Накрая по желание поръсете с пудра захар.
Коментари