Начин на приготвяне
Тиквичките и морковите измийте и почистете. Настържете ги на ренде и ги сложете в гевгир. Посолете ги и оставете за 30 мин да си пуснат водата.
В купа настържете сиренето, аз ползвах домашно козе сирене, в оригиналната рецепта е със сирене Халуми. Ползвайте каквото имате.
Добавете в купата яйцата, галета и подправите. Вземете настърганите зеленчуци и с ръце ги изстискайте хубаво, да падне цялата излишна течност от тях. Сложете ги в купата и отново разбъркайте с ръце. Получава се лепкава смес.
Вземете чиния и намокрете леко ръцете си. От получената смес оформете зеленчукови кюфтета с диаметър на тенис топка и дебелина 2 см. Сложете ги в чинията и оставете в хладилник за 30 мин да се охладят.
Извадете ги, загрейте малко олио в тиган и поставете внимателно кюфтенцата да се изпържат.
Пържете на средна температура до златисто и обърнете от другата страна. Готовите кюфтенца отцедете върху хартия.
Бележки: Рецептата е адаптирана от предаване на Гордън Рамзи.
По неговата рецепта кюфтетата се слагат в хладилник, за да се охладят и стегнат за по лесно пържене и да не се разпаднат.
При мен, колкото и добре да изцедих зеленчуците, след като ги сложих в хладилника, те пак пуснаха вода, затова ви съветвам преди пържене да ги вземете внимателно, да ги оформите отново и да ги сложите внимателно в мазнината. Пазете се, че ще пръска.
Когато са изпържени добре от едната страна, чак тогава внимателно със шпатула ги обърнете от другата, ако ги хванете по-рано да ги обръщате, ще се разпаднат.
От тази смес се получават 9-10 бр.
Тиквените кюфтенца на Гордън Рамзи са много вкусни.
Коментари