Начин на приготвяне
Чашката, с която мерих, е 300 г. Използвах този вид кори, защото са много тънки и меки, а за този сладкиш трябва да са точно такива.
Разгръщаме корите и отделяме всяка една поотделно. Всяка кора равномерно поръсваме с гриса и натрошени ядки.
Хващаме кората, така че с помощта на палеца и показалеца на двете ни ръце да нагъваме кората като хармоника - така както се нагъва плат.
Предварително сме намазали тавата с олио и след като навием кората я поставяме успоредно на едната страна, изправена, така че гънките да са видими от горната страна. Така подреждаме всички кори.
След това слагаме в загрята фурна да се запекат. Когато се запекат до бледо-златисто вадим, поръсваме с останалите натрошени орехи и пак поставяме във фурната за още няколко минути.
През това време разбиваме всички съставки за заливката и внимателно изсипваме сместа върху готовите запечени кори, като гледаме да залеем повече между гънките. Поставяме отново във фурната и печем докато самата смес се стегне.
Варим шербета докато се посгъсти и се получим златисто-жълт гъст захарен сироп. Когато сладкишът е студен изсипваме горещия сироп.
Изчакваме сиропирания турски сладкиш така да се изстуди и да поеме самият сироп и след това поднасяме.