Начин на приготвяне
За тези вкусни кюфтета в сос лукът (цялата глава) се почиства и нарязва на дребно.
Половината се слага в каймата, а другата половина се оставя за соса.
Каймата се овкусява със кимион и смлян черен пипер, обърква се хубаво, след което от нея се оформят топченца.
Всяко топче се овалва в брашно и изпържва в сгорещено олио.
Изпържените кюфтенца се слагат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
В мазнината от пърженето (ако е много, се отлива от нея) се слага останалата част от лука, нарязаният на ситно чесън и на дребно морков.
След като омекнат, се прибавят нарязаните домати в дълбокия тиган.
Доматеният сос се посолява, прибавят се малко захар, босилек и риган.
Оставя се да къкри яхнията на слаб огън и след като се сгъсти, се слагат изпържените кюфтенца.
Ястието се оставя да се готви още около пет минути и се дръпва от котлона.
Топчетата от кайма с доматен сос е подходящо ястие както за обяд, така и за вечеря.