Начин на приготвяне
Пека патладжаните, задушавам ги и ги обелвам (оставям ги с дръжките). Отварям консервата домати и сипвам сока от нея в купа. Слагам доматите в отделна купа и ги намачквам с ръце.
Прехвърлям отделения сок в първата купа. Загрявам зехтин в тенджера на средно силен котлон. Слагам лук и го пържа около 2 минути при непрекъснато разбъркване.
Добавям чесъна и готвя докато покафенее. Добавям доматения сок и кипвам сместа. Варя докато се сгъсти, след което добавям намачканите домати, половин буркан вода, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Оставям соса леко да къкри и често го разбърквам.
Готов е когато се сгъсти и редуцира до 3 ½ ч. ч. течност. Изваждам дафиновия лист и изсипвам доматения сос в тавичка, в която по-късно ще пека и патладжаните.
На прозрачно фолио оформям квадрат от кайма с дебелина 1 см - размерът на квадрата трябва да е съобразен с големината на патладжаните. В средата слагам патладжана, който леко разполовявам по средата с вилица, за да го посоля добре и отвътре, ако желаете може да добавите и кашкавал.
Завивам фолиото, така че да запазим формата на патладжан и да бъде обгърнат отвсякъде с кайма. Премествам ги при доматения сос и пека на средно умерена фурна до готовност на каймата.