Начин на приготвяне
В купа разтваряме маята заедно със леко затоплено малко количество от прясното мляко. Брашното пресяваме, прибавяме солта, размесваме и правим кладенче.
Разбиваме яйцето със захарта и останалото мляко, а маслото разтопяваме. Изсипваме ги в кладенчето от брашно заедно с маята. Замесваме средно твърдо тесто и го оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Набрашняваме плота, върху който месим, и отново премесваме тестото. После откъсваме 10-12 парчета, от които се оформят топки. Покриваме ги с памучна кърпа и ги оставяме за 20-30 минути на топло място.
В подходящ съд сипваме млякото, маслото, захарта и солта и оставяме да кипнат. Сместа се изсипва в тавата за печене. След това в тавата подреждаме топките тесто.
Фурната се загрява предварително на 180°C.
Бухтите се намазват с разтопено масло и се пекат за 20 минути или докато придобият златист цвят на повърхността. Преди да се извадят, ги поръсваме с настърган твърд кашкавал.
Запичаме, докато кашкавалът започне да се разтопява.
Могат да се приготвят и сладки бухти, като бухтите не се пекат , а се слагат да се варят в тенджерата с млякото, като, докато се варят, капакът не се вдига.
Поднасят се със сладък сос по избор.