Начин на приготвяне
Рибата се почиства и измива много добре. Слага се в купа с вода за 30 мин, след което водата се изхвърля и рибата се измива.
Половината от целината и магданоз без да се нарязват, се слагат в тенджера. Заливат се с вода.
Прибавя се бахарът, черният пипер и половината от девесила.
Варят се 10 мин след завиране, след което се прибавя рибата.
Котлонът се намалява на средна степен.
Рибата се вари до пълното сваряване, след което се изважда внимателно с решетъчна лъжица.
Рибният бульон се прецежда.
Морковите и пащърнакът се обелват, измиват много добре и се нарязват на ситно. Прибавят се към бульона.
Вари се 20 мин, след което се прибавят обелените, измити и нарязани на кубчета картофи.
Вари се 20 мин, след което се посолява и се разбърква се много добре.
Главата от сом се обезкостява, като се отделя месото.
Всичкото месо от риба се накъсва на едри парчета и се прибавя към чорбата.
Половината от целината и магданоз се измиват и нарязват на ситно, след което се прибавят към вкусната рибена чорба.
Разбърква се много добре.
Капитанската рибена чорба се вари се 20 мин на слаб огън.