Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа. Стоплям прясното мляко и в него слагаме 1/3 кубче мая. Разбъркваме и добавяме 1 ч.л. захар. Оставяме да се стопи захарта и маята да бухне. Правим си кладенче в брашното и слагаме 1 белтък, олиото, солта и прясното мляко с маята и захарта.
Жълтъка го разбиваме с 2 с.л. прясно мляко и го слагаме в отделна чиния. Той ще ни е нужен за намазване на кифлите. Нарязваме си ролето на тънки шайби. после през средата ги режем. Получават се ленти от кашкавал и шунка.
Към кладенчето добавяме 100 г заквасена сметана. Замесваме тесто. После покриваме с кухненска кърпа и оставяме да втаса 40 мин. Набрашняваме си масата и слагаме тестото върху нея.
Набрашняваме и него и го разточваме на кора. Режем кората на триъгълници. В основата на всеки един от нарязаните триъгълници слагаме от ролето и навиваме на кифли.
В голяма тава слагаме лист хартия за печене. Нареждаме кифлите в тавата на разстояние една от друга. Оставяме ги да втасат 20 мин. След като се надигнат, ги мажем с жълтъка и поръсваме с белия сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна.
Получават се 10 - 14 кифли.
Коментари