Начин на приготвяне
Доматите се измиват и се обелват. Добре е доматите, от които ще се прави пюрето да са хубаво узрели, за да се обелят лесно.
Обелените домати се слагат в подходяща тенджера и се пасират много фино, след това се слагат на умерен огън да се варят 5 минути (след завирането). Щом заври пюрето се слагат солта, захарта и пиперът.
След като сме сварили пюрето го махаме от огъня и го оставяме да изстине, след това го прецеждаме през много ситна цедка или марля (не изчакваме да се отцеди хубаво, за да не стане прекалено гъсто пюрето, а и да не се изхвърля много от доматите).
След това пълним пюрето в торбички за лед и замразяваме във фризера. Когато ви потрябва доматено пюре откъснете едно или няколко кубчета и прибавете към ястието, което приготвяте.
Може да се добавят и свежи подправки по ваш вкус, сложете ги след като се охлади пюрето, непосредствено преди пълненето.
За да се напълни по-лесно пюрето, съм използвала бутилка от минерална вода от онези със накрайник (спорт).
Кубчетата доматено пюре са готови.
Коментари