Начин на приготвяне
Активира се маята, като се натрошава в хладката вода със захарта и се оставя за 10 минути да шупне. Сипва се в средата на пресято смесено два вида брашно. Добавя се сол, олиото, прясно мляко, яйцата (без един жълтък, той е за намазване) и замесваме средно меко тесто. Намазва се с олио, покриваме с фолио.
Оставя се на топло да втаса 1 час. Готовото тесто се разделя на 4 топчета. Три от тях се разточват на кори с диаметър на тавата, в която ще печем. Намазват се с масло и се нареждат една върху друга.
Разрязва се на кръст, после и напречно на триъгълници. На всеки триъгълник се прави разрез в средата, като основата остава цяла. Двете части се усукват навътре, а широката се промушва през разреза. Последната част се разточва и с чашка се изрязват кръгчета. Нареждат се като леко се застъпват.
Навиват се на руло и се режат през средата на две. Получават се две рози. Така се оформят и останалите кръгчета докато се запълни средата.
Оставя се да почине 20 минути, после се намазва с разбит жълтък. Печем в загрята умерена фурна 170 градуса около 45 минути. Изважда се покриваме с кърпа, после се хапва с апетит!
Коментари