Начин на приготвяне
Активираме маята с малко топло мляко, захар и брашно. Разбиваме яйцата с останалото мляко. Пресяваме брашното и солта, правим кладенче и сипваме яйчената смес и шупналата мая.
Замесваме гладко тесто, което оставяме да втаса след което го разделяме на 12 топки като 4 по-големи, 4 средни и 4 малки. От големите разточваме обли кори, които мажем с масло (без последната). Режем ги през средата на 8, без да стигаме до краищата. Всяко листо обръщаме назад, цепваме по средата и промушваме върха му отдолу нагоре.
От средните кори по същия начин, като ги режем на 8 отделни триъгълника, цепваме пак промушваме и редим листата от вътрешната част на питката между големите. Най-малките по същия начин.
Оставяме питката да втасва и през това време правим тестото за декорация, като го делим на 3. По-голямото оцветяваме в розово с червена сладкарска боя на прах - зелена и жълта.
Оформям розите като изрязвам кръгчета, които съединявам и оформям с пръсти. Листата режа ръчно с остър нож. Мажа питката с жълтък, малко мляко и олио, поръсвам със семена и пека в загрята фурна.
Коментари
Ако имаше 6 ще гласувам с 6+.
Поздрав!