Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сватбена питка с роза

Сватбена питка с роза

Сватбена питка с роза
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. + 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 1 кубче (42 г.)
  • захар - 3 с.л
  • сол - 1 с.л
  • олио - 3 с.л
  • брашно - 1100 г
  • олио - 50 мл (за намазване на корите)
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното три пъти и след като активирате маята замесете средно твърдо тесто. Намажете с олио, покрийте и оставете да втаса. Тестото разделете на 4 части, от едната част разточете кора, намажете с олио и навийте на руло.

Нарежете го на малки рулца които подредете по края на тавата. От втората част разточете 3 малки кори, които подредете една върху друга и с помощта на нож за пици отстрани ги нарежете на ленти.

Започнете да ги кръстосвате и така ще получите една плитка, която завийте в кръг, поставете я по средата на тавата, като втаса този център е красив, защото изобразява едно голямо цвете.

От 3 част тесто оформете 2 топки, като едната е за рулото, което се оформя от разточена кора, намазана с олио, а другата отново разточена елипсовидна кора, която по дължина е разрязана на лентички. Оплитате лентичките, като промушвате една под друга, тази оплетена кора сложете върху рулото.

Четвъртата част по същия начин, с готовите 2 оплетени рула завършвате питката, като поставяте на свободното място между рулцата и центъра.

От крайчетата тесто, които са останали, омесете и разточете кора, изрежете кръгчета, подредете ги като застъпвате и навиете, за да получите една хубава красива роза.

Поставете я по средата, оставете питката да втаса, намажете с разбит жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса на най ниско положение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: