Начин на приготвяне
Маята разтваряме в топла вода. Брашното пресяваме. Едното яйце го разбиваме с киселото и прясното мляко, захарта и солта, добавяме маята и олиото и пак леко бъркаме.
Постепенно и брашното и месим до средно твърдо тесто. Бием го в плота сто пъти. Отделяме една трета от тестото. Разточваме по-голямата част и оформяме във формата на сърце с нож.
От другата половина режем малко, правим три фитила и ги усукваме, поставяме ги върху сърцето в неговият край. От останалото тесто разточваме на тънко и режем няколко кръгчета с чаша и ги редим едно върху друго и ги навиваме на руло, режем по средата, така се получават две рози.
Режем и с чаша листенца оформяме ги с нож и правим една по малка роза. Слагаме ги върху сърцето така както си решим.
Така готовата питка втасва около два часа, мажем я с едното яйце и печем на 180 градуса за около 40 минути.