Начин на приготвяне
От изброените продукти замесваме хубаво еластично тесто, като най-важното е да активираме маята и да пресеем брашното.
Оставяме да втаса, след което разделяме тестото на 5 еднакви топки и едно малко топченце тесто колкото орех за украсата.Четири от топките разточваме с размер на тавата и мажем с масло. Редим ги една върху друга без четвъртата.
Разрязваме ги на 8 части, като започваме от центъра, но не до края. Хващаме всеки лист от триъгълника, който сме отрязали и застъпваме, като подвиваме отдолу.
Петата топка тесто я оформяме на гладка обла топка и я слагаме по средата за център. Малкото топченце оцветяваме със куркума и разточваме малка кора.
Изрязваме ръчно с нож конска глава, която слагаме в центъра. Слагаме питката на топло да втасва. Когато е готова я мажем със жълтък, посипваме със семена и печем във загрята фурна.
Коментари