Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пълнозърнеста погача

Пълнозърнеста погача

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пълнозърнеста погача
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
16/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Вкусна и пухкава пълнозърнеста погача, подходяща за всеки повод"

Необходими Продукти

  • брашно - 4 1/2 ч.ч. ползвах смес от бяло и пълнозърнесто
  • вода - 250 мл
  • мая - 7 г суха
  • яйца - 2 бр. единия жълтък за намазване
  • кисело мляко - 3 с.л. пълни
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • масло - 50 г за оформянето
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте водата и разтворете в нея маята и захарта.

Пресейте двата вида брашно и добавете към тях солта.

Разбъркайте и оформете кладенче, в което добавете останалите продукти за тестото (сместа с маята, олиото, 1 цяло яйце + белтъка на второто и киселото мляко). Жълтъка на второто яйце заделете за намазване на погачата.

Замесете меко и еластично тесто, което не лепне.

Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио или кърпа и оставете да втаса за 1 час, докато удвои обема си.

Аз ползвах купа с капак за втасване на тесто. В нея времето за втасване е по-кратко.

Разтопете маслото и го оставете да се охлади.

Покрийте тава с диаметър 26 см с хартия за печене.

Готовото пълнозърнесто тесто премесете малко вурху набрашнен плот и го разделете на три части.

Двете части разточете на правоъгълници с размери приблизително 40/20 см.

Намажете единия правоъгълник с меко масло и поставете върху него втория. Него също намажете с масло.

С нож за рязане на пица направете разрези от двете страни на дългата страна на разточеното тесто, след което ги преплетете.

Ако желаете, може да добавите натрошено сирене преди да оформите.

Съберете двата края на полученото руло, за да се оформи кръг, и го поставете в тавата.

От останалото тесто оформете 8 броя малки топчета и едно голямо.

Сложете голямото топче тесто а в центъра на тавата, а около него наредете малките.

Покрийте тавата с кърпа и оставете питката да втаса за още 30 минути.

Докато питката втаса включете фурната да загрее на 180 °C.

След това разбийте заделения жълтък с 1 лъжица вода и намажете питката.

По желание поръсете със семена.

Сложете погачата да се пече в загрятата вече фурна за 35 - 40 минути.

След изпичане извадете пълнозърнестата питка от тавата, махнете хартията и охладете върху решетка.

Вкусна и пухкава пълнозърнеста погача, подходяща за всеки повод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: