Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Плетеница със сирене

Плетеница със сирене

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Плетеница със сирене
Снимка: Добринка Петкова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Важно е да оплетете правилно плетеницата, но още по-важно е да ѝ си наслаждавате, докато я хапвате"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • вода - 350 мл топла
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • за плънката
  • сирене - 200 г
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта във водата. Разбийте яйцата (отделете жълтъка за намазване), заедно с олиото и киселото мляко.

Пресейте брашното със солта и направете кладенче.

Изсипете маята и яйчната смес. Замесете еластично тесто. Оставете да се отпусне за 10-15 минути.

Разделете тестото на две части. Разстелете едната част в намаслена тава.

Намажете с масло и поръсете с натрошеното сирене.

Другата кора разточете и очертайте леко с ножа 8 триъгълника. Там, където е очертаното, направете хоризонтално няколко разреза.

Започнете да преплитате лентичките отвън - навътре. Трябва да получите 8 плетенички. Внимателно прехвърлете кората върху плънката в тавата.

След като втаса, намажете с жълтъка, разбит с малко олио. Печете на 200 градуса около 40 минути.

След като извадите тутманика от фурната, намажете го с масло и завийте в чиста кърпа.

Плетеницата със сирене е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: