Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта във водата. Разбийте яйцата (отделете жълтъка за намазване), заедно с олиото и киселото мляко.
Пресейте брашното със солта и направете кладенче.
Изсипете маята и яйчната смес. Замесете еластично тесто. Оставете да се отпусне за 10-15 минути.
Разделете тестото на две части. Разстелете едната част в намаслена тава.
Намажете с масло и поръсете с натрошеното сирене.
Другата кора разточете и очертайте леко с ножа 8 триъгълника. Там, където е очертаното, направете хоризонтално няколко разреза.
Започнете да преплитате лентичките отвън - навътре. Трябва да получите 8 плетенички. Внимателно прехвърлете кората върху плънката в тавата.
След като втаса, намажете с жълтъка, разбит с малко олио. Печете на 200 градуса около 40 минути.
След като извадите тутманика от фурната, намажете го с масло и завийте в чиста кърпа.
Плетеницата със сирене е много вкусна.