Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнени патладжани с мляно месо

Пълнени патладжани с мляно месо

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Пълнени патладжани с мляно месо
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Има много рецепти за пълнени патладжани, но тази ни е любима! Опитайте и ще разберете защо!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • телешко месо - 500 г мляно (говеждо)
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • домати - 500 г консерва
  • захар - 1 ч.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 1 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 2 глави кромид
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете патладжаните и ги разполовете. По желание може да запазите дръжките им, за по-естетичен вид при сервиране.

Посолете ги и оставете за 20мин да отцедят горчивата си вода. Почистете лука и го нарежете на дребно. Сложете в тиган зехтина и запържете лука до омекване.

Измийте патладжаните, подсушете и издълбайте в средата като оставите стените и краищата им цели.

Сложете ги в тава с хартия за печене, поръсете ги с малко зехтин и поставете във фурната. Запечете ги до златисто, като периодично обръщате и от другата им страна.

По желание може да ги изпържите, но тогава поемат много мазнина.

Издълбаната част от патладжаните нарежете на дребно и добавете в тигана при лука. Разбъркайте и запържете за около 5 мин.

Добавете мляното месо, раздробете го, разбъркайте и оставете да се запържи за няколко минути. Накрая добавете 200 г от доматите консерва, сложете малко захар, сол, черен пипер и мащерка. Разбърквайте и задушете до изпаряване на течността.

Изпечените патладжани извадете от фурната, махнете хартията за печене и пак ги сложете в тавата, сложете във всяка половинка от плънката и върху всеки сложете резенчета домат.

Останалите домати от консерва изсипете около патладжаните, поръсете с малко захар, да убие киселинността, нарежете скилидката чесън и я добавете при доматите.

Сложете във фурната и запечете пълнените патладжани на 180 градуса за около 20 мин.

Накрая поднесете поръсени със свеж магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: