Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Морска звезда

Пита Морска звезда

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Пита Морска звезда
Снимка: Ваня Георгиева
6 / 7
22/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
95 мин.
Порции
15
"Съхранете хубавите летни спомени с тази вкусна и красива питка Морска Звезда!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 360 мл
  • яйца - 3 бр (единия жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая за хляб - 1/2 кубче
  • масло - за намазване между пластовете - 80 г
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко. Отделете в купичка малко мляко, натрошете маята в него и със захарта и една лъжица брашно разбъркайте и изчакайте да се активира. Пресейте брашното и със останалите продукти замесете гладко тесто, оставете да втаса, след което го разделете на 6 еднакви топки.

Две от топките разточете на 2 еднакви правоъгълни кори, намажете едната с масло и покрийте с другата. Начертайте си 4 ромба и ги изрежете, в тава застлана с хартия за печене ги редете, като ги кръстосвате. Цепнете краищата им и разтворете да се получи отвор.

С другите 2 топки по същия начин и редите една върху друга, не се притеснявайте, че става висока в центъра - това е целта. От последните 2 топки обаче се режат само 2 ромба по големи и се прерязват по средата. Поставят се най-отгоре а от останалите триъгълници се оформя средата и под листата се подлага под разреза.

Не се старайте да са еднакви триъгълниците, дори трябва да са различни, за да се получи истинска Морска звезда.

Втасва питката, мажем я с жълтъка и печем на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Изглежда невероятно
23.09.2016 01:43
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
красота! Браво Ванче :))
22.09.2016 18:20