Начин на приготвяне
Ябълките се измиват много добре и се настъргват на ренде.
Слагат се в гевгир, за да се отцедят от водата.
Ореховите ядки се смилат с чопър.
В купа се слагат отцедените ябълки, смлените орехови ядки, канелата и половината захар.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Брашното се разбърква с бакпулвера в отделна купа.
Маслото за сладката пита с ябълки се оставя на стайна температура да омекне в отделна купа.
След като омекне, към маслото се прибавя захарта и се разбърква с миксер на висока степен.
Прибавят се яйцата и брашното при продължително бъркане. Разбива се много добре.
Сместа за ябълковия сладкиш се изсипва с мазана с масло и поръсена с брашно тава.
Отгоре се разпределя сместа от ябълките.
Пече се лимецова ябълкова пита по рецепта на Иван Звездев в предварително загрята фурна на 180 °C за 40 мин.